A könyvtárközi kölcsönzés szabályai

Keresés az oldalon

A könyvtárközi kölcsönzés szabályai


Könyvtárközi kölcsönzést csak érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasó vehet igénybe.

Könyvtárközi kérést személyesen vagy e-mailben lehet kérni, az igényelt dokumentumok pontos listájának megadásával. Telefonon történő kérést csak nagyon indokolt esetben veszünk fel.

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer könyvtáraiból kért dokumentumok esetében a visszaküldés költsége az olvasót terheli. Egyéb könyvtárból történt kérés esetében az ide küldés költségét is az olvasónak kell megtéríteni.

A költségek kiszámolása a mindenkori postai díjszabási táblázat alapján történik (a könyv súlyától függően (gramm/Ft).

A könyvtárak folyóiratokat nem kölcsönöznek, cikkekről kérhető fénymásolat, illetve elektronikus másolat, melyek költségét a teljesítő könyvtár szabja meg. (Fénymásolat esetén a postaköltséget is a megrendelőnek kell viselnie.)

Több dokumentum kérése esetén a rendelés során igyekszünk költségminimalizálásra törekedni.

A már megrendelt dokumentumot nem áll módunkban lemondani, ezért a megrendelőnek kell vállalnia az összes felmerülő költséget akkor is, ha menetközben eláll a kéréstől.

A dokumentumok általában 5-15 nap alatt érkeznek meg, erről az olvasót kívánsága szerint telefonon vagy elektronikus úton értesítjük.

A megérkezett dokumentumot a kérő számára legfeljebb az értesítés küldésétől számított 5 munkanapig őrizzük, ha ez idő alatt nem jelentkezik érte, visszaküldjük a szolgáltató könyvtárnak, és ezen olvasó számára a továbbiakban nem áll módunkban könyvtárközi kérést teljesíteni. A fénymásolatban kért cikkek át nem vétele hasonló következménnyel jár.

A kölcsönzési határidőt a kölcsönadó könyvtár által megadott határidő alapján szabjuk meg. (Ez lehet akár csak néhány nap.) A határidő hosszabbítására többnyire nincs lehetőség.

A kölcsönzési határidő be nem tartása a könyvtárközi kölcsönzésből való kizárást vonhatja maga után.

Elektronikusan teljesített kérés esetén a megérkezett dokumentumot továbbítjuk a megrendelő által megadott e-mail címre. Amennyiben a küldő könyvtár térítési díjat számol fel, azt az olvasónak kell kifizetnie.

Enying, 2015.  12.

Rideg Lászlóné

könyvtárvezető